DZIEŁO TV

Co łączy grupkę młodych studentów poza byciem stypendystami Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia”? To niezwykłe zainteresowania. Dzięki nim podjęli decyzję o stworzeniu grupy medialnej.

Wspólna pasja tworzenia rzeczy niezwykłych i pracy zarówno przed, jak i za kamerą, dała wyjątkowy owoc w postaci kanału „Dzieło TV”. Kilkoro stypendystów Fundacji zaczęło realizować swoje hobby i tak z biegiem czasu utworzyli grupę, która składa się z operatorów kamer, redaktorów, montażystów – niejednokrotnie to wszystko w jednej osobie, by z pełnym zaangażowaniem nabywać doświadczenie, rozwijać się i uczyć tego, co kochają i daje im ogromną satysfakcję.

Na swoim koncie mają sporą liczbę sukcesów. Tworzą filmiki dla Fundacji, ale swoją obecność zaznaczyli w ubiegłym roku również na Festiwalu „Dwa Brzegi”. Jakiś czas temu rozpoczęli współpracę z TVP3 i tak powstał cykl „Pytań po drodze”, w których młodzi ludzie starają się odpowiedzieć na nurtujące pytania i wyjaśnić to, co z pozoru jest trudne do wyjaśnienia.

Każdy z nich wnosi do grupy „Dzieło TV” coś innego. Dzięki ich gotowości do działania w każdym momencie, wyjątkowej ambicji i kreatywności powstają ujęcia, które wzruszają lub bawią do łez.

Jeśli ktoś kiedykolwiek zapyta, czy można nauczyć się montażu bądź pracy z kamerą bez kończenia specjalistycznych kursów, oni z łatwością odpowiedzą twierdząco na to pytanie. Mają po dwadzieścia kilka lat. Studiują często kierunki niezwiązane ze swoją pasją, ale poprzez upór i ciekawość świata podjęli wyzwanie i teraz dokonują rzeczy z pozoru niemożliwych.